add arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up authorcheckmark clipboard combo comment delete discord dots drag-handle dropdown-arrow errorfacebook history inbox instagram issuelink lock markup-bbcode markup-html markup-pcpp markup-cyclingbuilder markup-plain-text markup-reddit menu pin radio-button save search settings share star-empty star-full star-half switch successtag twitch twitter user warningwattage weight youtube

Pc slowed down after changing GPU

Dyaneth

2 months ago

Hi Everyone! (This is my first topic, so if I am doing anything wrong just help me correct it^)

Recently I bought a new GPU to my 7-8 years old system, after using it for a week, I noticed that a pc completely became slower. The games I tried/played are going pretty great without any problems(I am gonna give u better infos about those later on!). So talking about my system:

PSU: Chieftec CTG-500-80P 500W Motherboard: Gigabyte GA-970A-DS3P (latest BIOS) CPU: AMD FX-6300 6core 3.5 GHz (never tried to overclock) New GPU: SAPPHIRE NITRO+ RX580 4GB (2 weeks old) RAM: Hyperx Fury Black 2X4GB 1600 MHz HDD: WesternDigital Blue 500GB SSD: Kingston A400 120GB (Bought it 2 years ago) Monitor: AOC 22v2Q 22" 75Hz (connected with HDMI) + I have 3 Thermaltake Riing RGB case fan ++ All the drivers are the newest ones

Unfortunately after the GPU arrived I've got to know more about bottlenecking (I know my bad, I didn't deep search web about that, but didn't even know what that was sooo...YIKES). But I did not see any problems playing games so far.

Games I played: Overwatch on Highest settings(Epic) stable 75-85 FPS, Sekiro On High settings ~70 FPS and I play League of Legends most of the time and i noticed that sometimes i have lower FPS than it was with the older GPU (ASUS GT740 1GB), but it could be cause of bottlenecking. My biggest problem is everything else became hella slower browsing, opening any program and etc., but Windows still boots up as fast as it did. I've read several topics on Reddit about PSU aging that it could be the problem here. But mostly i am clueless. That's why I came here to the Professionals^ Could u guys help me figure out, what causes the problem?

Thank you for any reply and any help!

Comments

There are no comments.

Sort

add arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up authorcheckmark clipboard combo comment delete discord dots drag-handle dropdown-arrow errorfacebook history inbox instagram issuelink lock markup-bbcode markup-html markup-pcpp markup-cyclingbuilder markup-plain-text markup-reddit menu pin radio-button save search settings share star-empty star-full star-half switch successtag twitch twitter user warningwattage weight youtube